auto leasen afbeelding
Auto leasen admin  

Het grote overzicht van wat wel en niet mag bij auto leasing

Ben je van plan om een auto te leasen maar weet je niet zeker wat wel en niet is toegestaan? Geen zorgen, we hebben alles wat je moet weten op een rijtje gezet, zodat je met een gerust hart de weg op kunt. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende aspecten van auto leasen en leggen we uit wat wel en niet is toegestaan binnen verschillende leasevormen.

Wat mag wel:

  1. Regulier Onderhoud en Reparaties: Bij het leasen van een auto ben je over het algemeen verantwoordelijk voor regulier onderhoud en reparaties. Dit omvat zaken zoals olie verversen, bandenslijtage en kleine reparaties die nodig zijn om de auto in goede staat te houden.
  2. Verzekeringen: In de meeste gevallen wordt de auto verzekerd door de leasemaatschappij. Dit omvat doorgaans een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid), die schade dekt die wordt toegebracht aan anderen tijdens een ongeval waarbij jij betrokken bent.
  3. Belastingen en Heffingen: De belastingen en heffingen op de auto worden meestal afgehandeld door de leasemaatschappij. Dit omvat zaken zoals wegenbelasting en eventuele andere belastingen die van toepassing zijn op het voertuig.
  4. Flexibiliteit in Leasevormen: Er zijn verschillende leasevormen beschikbaar, zoals operationele lease, financial lease en shortlease. Deze leasevormen bieden flexibiliteit aan consumenten, afhankelijk van hun behoeften en budget.

Wat mag niet:

  1. Aanpassingen aan de auto: In de meeste gevallen is het niet toegestaan om wijzigingen aan de auto aan te brengen zonder toestemming van de leasemaatschappij. Dit omvat zaken zoals het installeren van aftermarket-onderdelen, het aanbrengen van lak- of interieurwijzigingen en het veranderen van de oorspronkelijke staat van de auto.
  2. Overmatige kilometers: Bij het leasen van een auto wordt meestal een bepaald aantal kilometers per jaar afgesproken. Als je deze limiet overschrijdt, kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht. Het is belangrijk om je aan de afgesproken kilometerstand te houden om onverwachte kosten te voorkomen.
  3. Niet-betaling: Het niet tijdig betalen van de leasekosten kan leiden tot financiële consequenties en zelfs het beëindigen van het leasecontract. Zorg ervoor dat je de maandelijkse leasekosten op tijd betaalt om problemen te voorkomen.
  4. Misbruik van de auto: Het is vanzelfsprekend dat het misbruiken van de auto, zoals het gebruik ervan voor illegale activiteiten of het overtreden van verkeersregels, niet is toegestaan. Dit kan leiden tot ernstige gevolgen, zowel juridisch als contractueel.

 

Kortom, bij het leasen van een auto zijn er duidelijke regels en richtlijnen die gevolgd moeten worden. Het is belangrijk om je bewust te zijn van wat wel en niet is toegestaan binnen de leaseovereenkomst om eventuele problemen te voorkomen. Door je aan de regels te houden en goed voor de auto te zorgen, kun je genieten van de voordelen van auto leasen zonder onverwachte verrassingen.